Startsida

Senaste nytt

Kenneln

Valpar

Älva

Mixa

Matte

Resultat

Galleri

Länkar

Gästbok

 

 

 

Nytt i livet 2007

071223 Dan före julafton och allt är lugnt här hemma, matte och husse stökar på för att hinna allt... På morgonen när man vaknar kan man ligga och titta på de små underverken hur länge som helst. De kravlar omkring för att hitta mamma och den goda maten som finns där under magen... De äter som bara den och växer varje dag!

Lite bilder från dygn 4:a!!


Tiken smaskar på... "Amazing-Graze"                          Älva och de 3 små liven!


Älva & från vänster: tiken, hane 2 och hane 1

071219 Valparna har fötts!!

Det blev 3 valpar, 1 tik och 2 hanar! 215g, 169g samt 191grams valpar föddes utan problem på ca 3 timmar!! Alla är grizzle och välskapta och pigga!! Förhoppningsvis överlever allihopa!!

Bilder kommer snart...

071204 Först en bild på Älva i dygn 46, en markant viktökning har skett och vi väntar nu på att kunna röntga henne för att se hur många små liv som finns därinne!!


Älva på dygn 46, man ser magen som börjar hänga ner!!

Vi har blivit utmanade av 2 stycken med olika utmaningar så här kommer ett något försenat svar...

Utmaning 1 kom från Annika, Axa, Dimma och Pan , svar enligt nedan;

Nämn 6 underliga/konstiga saker om Älva:
1. Älva kan stå i evigheter och gnälla och vilja komma upp i famnen/soffan/stolen eller annat högre än 40 cm men även fast man säger att hon får så hoppar hon inte upp utan hjälp. Hon kan stå och väga på bakbenen och men ser verkligen på henne hur hon tänker "jag ska klara det här... men jag vågar inte... matte hjälp mig"
2. Älva äter aldrig självmant, hon kan stå och gräva i den tomma matskålen och be om mat och sen när det blir dags för det så luktar hon bara på den och går sen därifrån... Men om man däremot tar hennes matskål sätter den på en tallrik på köksbordet med henne i famnen då går det bra att äta...
3. Älva som är världens lydigaste hund på tävlingsplan förstår inte ord när man är ute på promenad. Disco går i koppel med oss och Älva går lös precis som vanligt, enda skillnaden mellan henne och Disco är att han går med oss och Älva går på egna promenader, hon kan vara 150 meter bakom, lukta på de fina blommorna/stenarna/gruset/trädet/pinnen osv. Hon har blivit en riktig ferdinand, helt i sin egna lilla värld och de enda ord som verkar gå fram är "Älva för h***vete nu kommer du hit" Det är konstigt det där med lydnad...
4. Älva brukar få följa med matte på jobbet lite då och då och det bästa rummet, enligt henne, är fikarummet otroligt nog... Alla karlarna på jobbet vill ju såklart mata henne med bland annat ostskivor. Men detta går bara om man ger henne en ihoprullad skiva direkt från handen, att slänga på golvet är helt förkastligt, hon luktar på den och går sen därifrån med näsan i vädret och ber om annat att äta... hmm, den lilla prinsessan går inte med på vad som helst.
5. Älva är en jäkel på tigga mat (allt som inte är hundmat går bra)
6. Älva ligger eller sitter i stort sett aldrig i någons knä, hon vill stå och ha full koll på allt som händer runt omkring.

Nämn 6 underliga/konstiga saker om Disco:
1. Disco vill helst sitta i famnen hela tiden, slicka i ansiktet fast det får man ju inte så då tar man hakan istället... helst så nära som möjligt så att man helt utan att nån märker det kan bara sticka ut tungan och dra en stor slick över hela munnen!! =)
2. Disco är en matgalning, allt går ner och snabbt går det och i jämförelse med Älva är ju det himla konstigt...
3. När Älva väl äter sin mat så står Disco ungefär 40 cm från matskålen och har ena bakbenet lyft, kroppen vibrerar, dräglet börjar komma fram och sakta men säkert smyger han sig framåt mot skålen...
4. Disco tycker om att leka, det i sig inget konstigt alls, det konstiga är när han på morgonen efter bajsrundan såklart kommer in och tar upp en lektrasa och börjar springa runt runt runt och morra skälla springa på Älva på oss upp i sängen ner därifrån och fortsätta så tills nån börjar jaga han eller leka med han... Det ser rätt så kul ut!
5. Disco är en orm när det kommer till trimning, om det är nånting han ogillar så är det det. Han har hundra olika tekniker för att undkomma, man måste vara två stycken hela tiden... Det är ett tungt jobb ska ni veta men det är tur att det finns duktiga människor som kan hjälpa till...
6. Om han är en orm vid trimning så är han en gasell när dte gäller allt annat, han kan ta sig precis överallt, han hoppar, klättrar, ålar gör vad som helst för att komma dit han vill men däremot så har han inte kommit på hur man tar sig ut från ett kompostgaller!! ;) Hihi!!

Utmaning 2 kom från Eva-Lena & Nova från kennel Kimaneros, svar enligt nedan;

Matte
[x] Är äldre än 25 år
[x] Tjej
[x] Har haft hund förut
[x] Har/Har haft egen hund
[-]Räddat livet på en hund
[x] Tagit hand om en vilsesprungen hund
[x] Tävlat i någon hundsport
[x] Läser Canis, HärligaHund, Vovve, Hundsport eller annan tidning
[-] Gått en instruktörledarutbildning
[-] Varit ringsekreterare

HUNDEN, DISCO:
[-] Tik
[-] Har gått minst en kurs inom vardagslydnad
[-] Har gått minst en kurs inom någon hundsport
[-] Har mer än tre halsband
[-] Har mer än 2 täcken
[-] Gillar att bada
[x] Stor arbetslust
[-] Kan mer än 10 trick
[x] Gillar barn
[/] Haft någon sorts sjukdom (öroninfektion)

ALLMÄNT:
[-] Matte/Husse äter flingor
[x] Matte/Husse har läst Harry Potter 
[x] Matte/Husse spenderar för mycket tid framför datorn
[x] Matte/Husse jobbar
[-] Matte/Husse tränar (Promenad med hund godkänns ej!) 
[-]
Matte/Husse har en skiva med Spice Girls/Backstreet boys/ABBA
[x] Matte/Husse är rädd för spindlar
[-] Matte/Husse gillar sushi
[-] Matte/Husse har msn
[x] Matte/Husse pratar i sömnen

071128  Älva är dräktig!!

Jag är helt säker nu på att hon är dräktig, den lilla tjejen som aldrig haft ett gram för mycket fett på kroppen har nu fått en liten kula på magen, tissarna har blivit stora och alldeles rosa!! Jag kommer att göra en röntgen om ca 2 veckor för att se hur många valpar det är! Så efter det får vi se hur det ser ut!

Har uppdaterat på kennelsidan med lite mer info om kenneln samt lagt in en ny länk på länksidan! Disco har fått sig en dejt i jan/feb någon gång! Läs mer om det på kennel Kimaneros hemsida!

071112 Nu var det ett tag sen sista uppdateringen-.. Tiden har helt enkelt inte räckt till.

En spännande sak har iallafall hänt... Älva är parad med Disco den 20 oktober och förhoppningsvis väntasvalpar till den 22 december med leverans till den 16 februari! Så känner ni någon som är ute efter en aktiv, lättlärd hund som verkligen vill jobba, vilken gren man väljer spelar mindre roll... =) Borderterriern är en allsidig hund som har lätt för allt.

Jag har ansökt om kennelnamn i augusti men det gick inte igenom så nu har jag ansökt om nya förslag och hoppas att det går bättre denna gång. Det är inte lätt att komma på ett bra namn som man vill ha resten av livet!

Vill också passa på att gratta Doréen och Loke som tog CACIB och BIR i Norge i slutet på oktober! Två snabba Cacib inom 1 månad det är inte fy skam!

071007 Utställning hela helgen... Det har blivit en massa mil både på bilen och sambon i helgen, hela 180 mil från fredagkväll till söndagkväll!! Jag anmälde Disco till både den internationella utställningen i Uleåborg, Finland där Laura Cox dömde. Disco var även anmäld till den internationella i Sundsvall på söndagen. Vi for på båda, packade in i bilen och drog iväg först norrut och sen söderut på lördagkväll igen.

Resultatet då... Ja lördagen (Uleåborg) gick sådär, det var 24 hundar anmälda och Disco var hur seg som helst och ville inte stå och inte springa, det var ingen go i han på hela dagen förrän vi gick ut genom dörrarna... Konstigt värre men han var säkert lika trött som vi var efter att ha sovit i ungefär 4 timmar. Det var 2 hanhundar i unghundsklass, Disco samt en avkomma till Fugatos Deciso (Kurre). Disco fick rött band och blev placerad 1:a i klassen men båda blev utan CK så det var färdigtävlat efter cirka en timme i Finland... Däremot gick det bättre för Doréen och Lokesom var ute efter sitt finska Cacib. De vann championklassen och blev sedan BH och sen BIR!!! Ett stort grattis till dom som gjorde ett sånt fint resultat!!!

Lördagkväll var vi nere i Sundsvall och sov där på hotell, så det blev en hel natts vila iaf denna gång!! =) Upp och äta hotellfrukost och sen iväg till utställningen som startade redan 08.30. Det var 61 stycken borderterrier anmälda!! Ingen liten utställning alltså... Det var 7 hanar i unghundsklass, alla fick ettor och gick vidare till konkurrens... Domaren tackade inte av någon utan kom direkt fram till mig och tog hand och sa "Number one" !!!! =) Vi vann unghundsklassen!! Vi fick dessutom CK och skulle vidare till BH gruppen. Utav 28 hanar fick 17 stycken CK! Alltså det var otroligt bra kvalité på hundarna under dagen... I BH gruppen blev vi BH-4!! Vann gjorde Hunting Borders Meegosch, an avkomma till Adils Frej som är Älvas morbror!! Ett stort Grattis till Kristina och hennes Amigo!! En supertrevlig och snygg hund!!

Disco fick bra kritik båda dagarna, de hittar ni på hans resultatsida!

070923LPI LPII LPIII Adils Kebnekaisa!!!
Lydnadstävling i Holmsund idag, jag och Älva var anmälda i trean och förhoppningen låg på det där tredje och sista första priset som vi behöver för LPIII. Älva var lite seg och pipig så det kändes väl inte sådär jättebra när vi nollat platsliggningen... Men momenten gick relativt bra, lite smärre missar bland annat på apporteringarna där hon tappade apporten vid avlämnande samt strulade vid vittringen så jag fick kalla in henne. Men totalt så kändes det bra!

Så det var med spänning vi väntade på prisutdelning... Vi var tre i klassen och vi vann! Och fick dessutom det där första priset som vi väntat på nu hela året!! Se resultatet på Älvas sida!

Ett stort tack till Jeanette som alltid stöttar på träningen och som alltid har tips att ge!!

070908 Disco blir idag 15 månader och går då in i unghundsklassen på utställning. Nästa tävling för Discos del blir helgen den 6-7 oktober. Då börjar lördagen med internationell utställning i Uleåborg (Oulo), Finland sen fortsätter vi söderut mor Sundsvall där söndagens internationella utställning går av stapeln. En himla massa bilkörning alltså men det får man räkna med om man ska hålla på med "snygghetstävlande"!! =)

Idag blir det träning på klubben med båda hundarna. Älva ska startas i trean igen den 23 september i Holmsund så då hoppas jag att allt ska klaffa. Momenten har vi men ibland så blir det fel, det missuppfattas eller så går det bara inte som man tänkt sig... =) Det är ju som sagt en tjusning med tävlandet att man inet vet hur det kommer att gå...

Disco tränas för fullt inför sin start i ettan, datum är inte spikat ännu. Han känns som ett osäkert kort ännu och jag vill veta att han klarar ett helt program innan vi anmäler. Igår körde jag en platsliggning med båda hundarna som låg bredvid varandra ute på gården. Efter ungefär halva tiden ser jag att hundarna ligger och spanar ganska kraftigt bakåt. Ser då att en grannes stora "tiger" (katten alltså) sakta spatserar bakom hundarna för att bara gå förbi. Totalt lugn gick den ungefär 2 meter bakom platsliggningen... Jag ville absolut inte förstöra platsliggningen så jag gick sakat fram mot Disco (Älva vet jag ligger) och pratade lugnande med honom och sa åt honom att stanna kvar. HAN LÅG KVAR!!! Jag matade han med gotta där han låg och katten försvann in i buskarna... Vilken tur, men ändå ganska kul att se hur han reagerar med störning (och det var ingen liten störning)!! Så förhoppningsvis så håller det i sig, det är bara träna mera och med mer störning!!

Det är spännande grejer på gång... väntar på ett brev som ska komma i postlådan inom en månad!! Mer om detta när allt är klart!! ;)

070902 Gårdagen spenderades utanför Robertsfors på deras brukshundklubb. En charmig klubb med en plan som bestod av nedklippt åkergräs... Det var iallafall trevligt att vara där, mycket trevliga människor!

Tävlingen då, ja vad ska man säga... Älva skötte sig bra på det stora hela. Vid sättandet blev det nå missförstånd och hon stog istället för att sitta. Så kan det gå. Vid rutan så såg hon den aldrig utan hon provade att springa till domaren och sen till tävlingsledaren och sen åt andra hållet, jag avbröt för att inte det skulle bli så mycket mera fel. Man ska ha roligt på plan och när hon inte förstår så där då är det bara att gå vidare till nästa moment. Hon blev lite låg på grund av den starka solen, det var himla varmt. Trots låga poäng så vann vi ändå klassen med 3 tävlande. Det var som inte nån det gick bra för...

Fick däremot se ett lydnadsklass 1 ekipage från Nordmaling som jag blev väldigt imponerad av. På deras absolut första tävling fick de totalt 194 poäng och gjorde en superprestation!! Vad tror ni det var för ras??? =)               Självklart en BORDERTERRIER!!
Det är så kul att se när förare och hund verkligen arbetar tillsammans, inget som stör utan man bara gör de moment man ska! Ett stort lycka till till detta unga ekipage. Inte nog med det; pappan till denna hanne är även farfar till Älva så de är ju till och med släkt!!

070819 Vi vann!!! Jag är hur nöjd som helst efter den 120 mil långa resan, Umeå-Haukipudas tur och retur, men det var helt klart värt det!! CERT och BIR kan det bli bättre!!

Det var 19 borderterrier anmälda varav 8 stycken hannar. Disco var ensam i juniorklassen och fick en rosa rosett  tillsammans med ett rött band (1:a med CK). Det tog ett tag innan man förstod vad alla dessa färger betydde... Discos morbror (Flagstones Finlander) tog CK i öppenklass och de två skulle då tävla mot varandra i Bästa hane... Domaren ställde Disco först och vi vann Certet!! Lillkillen fick sitt första Cert endast 14,5 månad gammal!!

Vi fortsatte sedan med att möta den bästa tiken, Mel Arctic Flying Pirouette, och även där vann Disco!! Jag är så himla glad att vi åkte dit. Det är tur man har en personlig chaufför (Patrik) och sen samåkte vi med Tarja (fodervärd åt Foxilux Special Mind, Tyyne som blev BT2) från Haparanda till Haukipudas cirka 12 mil från gränsen. Luna (Foxilux Meän Fröökynä) Discos kullsyster som Lena har ute på foder fick en etta men blev tyvärr inte placerad.

Tack till Tarja och Lena som var våra personliga tolkar! Utan dom hade vi inte kommit nånstans... Och ett speciellt Tack till Lena som fött upp en sådan bra hund, inte bara snygg utan som också går att jobba med!!

Lite bilder från dagen... =)


Domaren, Markku Kipinä, inspekterar...


Disco och Göran


BIR och BIM


Luna (Foxilux Meän Fröökynä), Disco och Tyyne (Foxilux Special Mind)

070816 Jag packar för fullt nu inför resan till Finland. Det är en finsk grupputställning (NAT) i Haukipudas cirka 13 mil från Tornio. Det gäller att allt är med, stamtavlan, nummerlapp, sällskapsdjurpass med rabiesvaccinationen och sen inte att förglömma... Disco måste ju också med!! Älva ska stanna i Boden hemma och mamma och pappa då hon inte är rabiesvaccinerad.

Jag håller tummarna för att Disco ska fallarna domaren i smaken... Det blev en domarändring så nu är det en finsk domare som ska dömma; Markku Kipinä. Det är 19 borderterrier anmälda. Trimningen är super och hullet perfekt så det är bara att hålla tummarna för att det ska gå vägen, man satsar ju såklart på Certet men som sagt så vet man aldrig vad som händer på utställning...

070802 Det har nu gått 10 dagar sen Disco gjorde illa sig och han har inte haltat sen dagen efter det hände. Han har ju dock gått på lite smärtstillande så vi får ju se hur det ser ut imorgon... Han är precis som vanligt hemma (ett vilding såklart) och jag har nu passat på att träna mycket inomhus då han inte får vara lös ute. Träningen har verkligen gett resultat, den energi som han har utövas även då han ska utföra saker, självklart för att få nånting gott efteråt... =) Men vi kanske tar oss ut på tävlingsplan i höst, vi får se vilken tävling som det kan tänkas bli...

Discos HD resultat damp ner i brevlådan idag... det var en spänd matte som försiktigt öppnade kuvertet och sen slet upp pappret för att snabbt se resultatet som såklart var HD grad A!! Så det kan ju inte bli bättre! Borderterriern är en ras som man inte har problem med höfterna, men för min egen del så ville jag röntga honom innan man börjar träna i gryt då en del hundar som röntgas efter en massa grytträning inte längre har fina höfter. Borderterriern ska ju  vara väldigt rörlig i sina leder för att kunna springa i gångarna som endast är 20*20cm.

070724 Vi har tillbringat helgen i Norrlia hos Patriks föräldrar och hundarna har fått springa fritt på en stor gård och bara roat sig själva. Det är så kul att se de där två när de rusar runt som tokiga... men då till det tråkiga...

På söndageftermiddag lekte jag med hundarna och Disco sprang ikapp mig och om och förbi och sen under min fot i språnget... Vi föll som en fura och Disco höll upp höger framben och markerade att han hade ont... Kände igenom han och han pep till då jag tog på benet men strax efter detta så stödde han på benet och sprang och lekte med Älva igen. Tänkte att det var ju inte så farligt, han markerade då han travade på frambenet men inte så mycket. Efter två timmar däremot när vi åkte hem till Vindeln och han fick vila sig i bilen och sen skulle ut därifrån då stödde han mycket lite på benet och jag ringde jourveterinären och fick en tid för röntgen på måndagen. De trodde inte att han brutit benet eftersom han stödde på det och visade ingen smärta när man kände igenom benet.

Så måndageftermiddag spenderades hos veterinären, hon kände, klämde, tryckte och kollade igenom hela hunden, men Disco den lilla tuffingen visade ingenting... Detta är en nackdel med att ha en smärttålig hund som borderterriern. Nåja, röntgen skulle visa vad det var för fel, för han haltade mycket lite. Passade på att HD-röntga när han ändå var där inne så nu väntar vi på det resultatet.

Röntgen visade på att en liten flisa från ett av de små benen i tassen och detta är inget de gör nånting åt och det förväntas inte bli några men av denna skada så gissa om jag var lättad... Disco har nu koppeltvång i 3 veckor och går på antibiotika för att bli helt frisk!!!

Idag åker jag och hundarna upp till Boden för att vara där resten av min korta semester (endast några dagar kvar...). Kanske hinner vi åka upp till Tornio för att besöka IKEA och Lena på Kennel Foxilux!

070713 Lydnadstävling på Marknadskallet i Åsele. En mycket trevlig kvällstävling med en massa trevligt folk att surra med!!

Älva var på g och det kändes himla kul att starta henne. Sittandet gick jättebra, inte en tass som rördes, men däremot på platsliggningen hände det något och hon snurrade på platsen och låg felvänd när vi kom fram... så lite avdrag på poängen där. Men sen gick det som på räls, jag tyckte hon var lite seg i fria följet men det var tydligen inget som märktes annat än av mig så det var ju bra! Däremot en nolla i betyg på hopp-apport momentet, där kastade jag apporten långt och den rullade så klart iväg mot ena sidan så Älva sprang den kortaste vägen mot apporten förbi hindret men jag ropade tillbaka henne och gjorde rätt men vi fick ju ändå en nolla, men det gör då inget så länge det blir rätt tills nästa tävling!

Var efter tävlingen helt övertygad om att det inte skulle räcka till ett 1:a pris, men vid prisutdelningen så vann vi och fick hela 272 poäng trots 30 poäng borta på hopp-apporten... Är så himla nöjd med min tjej som hela tiden överraskar och presterar bättre än man kan önska sig av en tävlingshund!

Vill också passa på att gratta Ingrid, en ny border-bekantskap från Helsingborg, som igårkväll tog 1:a pris i lydnadsklass 2 och kom 2:a i sin klass!! Hennes hanhund, Gibas Darjeling First Flush, är inte bara lydig, han håller även på med gryt, viltspår, utställning och agility!

070708 Två dagars utställning med endast 60 mils körning...
Lördagen startade tidigt (hämtade Doréen 06.00) och vi packade bilen och for upp mot Piteå. Det var 49 anmälda hundar varav 24 stycken hannar. I juniorklassen var 5 st anmälda. Disco fick en 1:a och gick vidare till konkurrensen, väl där placerades vi först och vann klassen med CK. Sen var det bara vänta tills bästa hane gruppen skulle börja...
Väl i bästa hane gruppen placerades Disco som 5:a (reserv) och lika lycklig var jag för det!! Lillkillen står sig ju bra mot de andra fullvuxna hundarna!


Som ni ser regnade det lite denna dag...

Älva deltog inte på lördagen då domaren var väldigt fixerad vid pälsen och Älva har som det är nu nästan ingen päls alls kvar, så vi satsade på söndagen istället!

Söndagen spenderades i Skellefteå på brukshundklubben där Sv Tek höll i utställningen. Även denna dag var det många hundar anmälda, 44 stycken varav 20 hannar. Disco in i juniorklassen med totalt 5 stycken hannar. Fick 1:a och vann sedan klassen med CK!! Återigen väntade vi på få gå in i bästa hane gruppen, domaren hade delat ut hela 11 Ck till dagens hannar så det tog en stund innan hon hade valt ut vilka som skulle placeras. Disco blev utplockad och placerad 5:a (reserv) igen!! Är så stolt över min lillkille, han har visat sig bli bättre än vad jag hade hoppats på!

Inte nog med detta så blev jag helt plötsligt inkallad i ringen igen när tikarna höll på bedömmas, det var ju nämligen så att "Bästa junior" skulle utses så där fick vi gå runt mot den bästa juniortiken och även här vann Disco!!

Älva då, ja idag blev det en 2:a igen men lilltjejen skötte sig så himla bra! Hon stod så fint och domaren gillade hennes huvud och bröstomfång så det är ju bra att nått faller domarna i smaken! Det är tur min lilla ärta har en del bakon pannbenet så att säga!! Vi har nu anmält till en lydnadsklass 3 i Åsele den 13 juli. Så då får ni hålla tummarna på kvällen för att det går bra och att vi får det andra 1:a priset!!

070701 Midnattsolsutställningen har gått av stapeln idag, det blev en resa på 110 mil tor, det är tur att vi norrlänningar är vana vid lite avstånd men den här resan var lite väl lång även för oss... ;)

Men som tur var böev det värt det! Disco deltog i juniorklass med totalt 4 hanar och vann klassen och fick CK!! Blev utplockad bland de 5 bästa i bösta hane gruppen och blev till sist BH-4!! Det är första gången som han placerar sig i BH så det vart ju extra roligt då!! Han fick en superkritik och domaren gillade verkligen honom!!

Älva då?? Ja vad ska man säga om den lilla Älvan... Idag gick det inte speciellt bra för tjejen, hon fick en 3:a igen, denna gång för den minimala päls som hon visades i (mitt fel hon var helt urblommad och fick plocka ner henne), det sluttande korset samt de kohasiga rörelserna bak som hon har... Men men inte mycket att göra åt, vi försöker igen till helgen i Piteå och Skellefteå sen är säsongen slut för i år iallafall för Älvas del.

Båda resultaten finns nu upplagda på deras resultatsidor!

Inte nog med att Disco har varit "snygghetstävlingar" så har även hans pappa Sixten "J Sub Terram Mr Muscle" varit på utställning och fått sitt första CERT!! Ett stort grattis till både ägare Jenny och uppfödare Ulrika!!

070629 Snart bär det av norrut... I helgen är det midnattsolsutställning i Gällivare, på söndag är det borderterrier och båda hundarna ska ställas! Jag håller tummarna för en 1:a på Älva, med Disco får vi se hur det går men jag hoppas såklart att det ska lika bra som de tidigare utställningarna. Man får ju högre och högre förväntningar när det har gått så bra med lillkillen...

Håll tummarna för oss på söndagmorgon!! =)

070617 Sen har mer spännande saker hänt i helgen. Discos pappa Sub Terram Mr Muscle har varit på grytläger och klarat 2 godkända grytanlagsprov, sprängare!! Inte illa, detta innebär nu att han får titeln J. Ett stort grattis till Kennel Sub Terram och Sixtens ägare Jenny, samt alla de andra Sub Terram hundarna som gjorde ett minst lika bra jobb i grytet! !

070616 Båda hundarna var med på dagens utställning, Disco gick som vanligt bra men fick dock endast Hp då domaren tyckte att han var lite för stor för att vara junior. Dock vann han ändå klassen så det är jag väldigt nöjd med!

Älva däremot är det inte mycket att säga om, hon gick superbra, ställde sig så himla bra och kritiken var inte helt fel men ändå åkte vi ut med en 3:a... Vi försöker igen nu de tre nästa utställningarna!!  Man kan ju inte ge upp i första taget! ;)

070612 Disco har i söndags, 2007-06-10, endast 1 år och 2 dagar genomfört MH på Åsele BHK. Resultatet blev ganska precis som väntat, en hund som älskar människor, har mycket energi (ibland för mycket), inga aggressioner eller kvarstående rädslor, och är dessutom skottfast. Matte behöver dock träna på passivitet med lillkillen... Är ändå nöjd med resultatet och ser fram emot att träna denna kille mer seriöst så fort han vuxit till sig!!

Se Discos resultat på MH:t på hans egen sida!  

070528 I helgen har Årets Border genomförts under lördagen i strålande sol och mycket varmt ute, det var nästan för varmt, brände mig nå så in i norden... vi norlänningar är inte van vid sån där sol... =)

Resultaten då? Ja, dagen började med KM Lydnad och platsliggning för alla klasser. Disco först ut i Novisklass med platsliggning 1 minut på ca 10 meters avstånd. I och med att vi inte tränat så mycket så blev resultatet där efter... Han ställde sig och gick till matte!! De andra momenten gick ungefär på samma sätt, inkallningen gick väl helt okej när vi gjorde om den och linförigheten var väl också helst okej, men inget mer... Mer träning och sen ska det nog gå att starta i en officiell klass nån gång till hösten! Däremot så fick alla som stälde upp och tävlade mycket fina priser! Det var matskål, reflexväst, pipleksak, repgrej, godis och lite annat smått och gott! Helt klart värt att vara med!

Älva då som skulle tävla i lydnadsklass 3, sittande i grupp och platsliggningen gick lika bra som på träning, inte ett pip och helt stilla så det var ju dubbla 10:or där, sen sen flöt som allt på, trots den höga värmen redan klockan åtta på morgonen och en mycket trött Älva efter halva programmet lyckades vi skrapa ihop 260 poäng och ett 1:a pris! I och med detta blev vi också klubbmästare 2007 på Årets Border!! Domare var Yngve Collin som dömt flera SM tidigare. Är hur stolt som helst över min lilla tjej!! Vid utdelningen av priset sa domaren några fina ord om Älva och vår prestation, kändes himla kul att han gillade det han såg!


Älva Klubbmästare 2007, Årets Border!

Disco då, han ställdes ut i juniorklass där det var 22 hannar anmälda. Vi hade nummer 7 och bedömdes ganska tidigt på morgonen. Domare var en engelsk uppfödare vid namn Tracy James, kennel Blackmine, som dömde alla hannar. Utställningen gick till så att alla fick en första genomgång kvalitetsmässigt, inga band delades ut, utan alla gick vidare för att kunna sortera ut de som skulle gå vidare till semifinal och sen sorteras ut en gång till de 5 sista till final. Så det var alltså 22 hannar som skulle bli 7 stycken och DIsco blev utplockad till semifinal dock sen avtackad som nummer 6 av 22 hannar precis utanför placering i juniorklassen!! Jag är hur nöjd som helst över resultatet och nästa år går det förhoppningsvis ännu bättre!

Vi fick ju dessutom se Discos pappa, Sub Terram Mr Muscle, och Disco var en kopia av honom, de har samma uttryck och ungefär samma kropp! Sixten som han kallas vann öppenklass hanar och placerade sig som BH4 precis som förra året! Inte illa i en konkurrens med 96 hannar!! Ett stort grattis till Jenni som äger Sixten och till Ulrika, kennel Sub Terram som fött upp denna stiliga herre. Inte nog med att Ulrika placerade en hanne i BH-gruppen så vann hennes unghundstik Sub Terram Rockar Fett både sin klass och sen BT-klassen för att sen ta hem titeln Årets Border! Ett till GRATTIS till kennel Sub Terram som tog hem alltihop!

070520 Ytterligare en utställning till handlingarna... Även denna gång gick det mycket bra, till och med bättre än förra gången...

Disco fick en 1:a och så även de andra 7 hanarna som gick i juniorklassen! I konkurrensen placerades Disco som nummer 1 med CK!! Hämtade kritiklappen och blev bara ännu mer nöjd med min lilla pärla!! Kritiken finns att läsa på Discos resultatsida.

Så här såg han ut efter ett trimbesök hos Doréen den 14/5-07 cirka 11 månader gammal! Ett stort tack till Doréen som hjälper mig med trimning och lite annat smått och gott! =)

Även Älva fick sig en genomkörare inför utställningen i Vännäs i mitten på juni. Så här ser ärtan ut endast 2,5 år gammal men som många fortfarande tror är en valp när man möter dom på stan...

Nu laddar vi inför Årets Border som går av stapeln den 26 maj i Arboga eller rättare sagt Herrfallets Camping! Söndag och måndag kommer jag och hundarna att spendera i Nora med Annika, Noelle, Hannes samt de 3 fyrbenta såklart, besök gärna deras fina hemsida!

Ser fram emot en långhelg med trevligt sällskap och förhoppningsvis bra resultat för både Älva och Discos del! Älva kommer endast att ställa upp i KM Lydnad, klass 3, och Disco kommer att ställas ut samt eventuellt också tävla lydnad i Novisklass.

070504 Förra helgen var vi ju upp till Skellefteå och ställde båda hundarna för en irländsk domare vid namn Gerard Cox. Som jag skrev tidigare så var det 49 vuxna anmälde och för Disco så betydde det 7 konkurrenter i juniorklass...

Men vad gör det när man har en handler som sköter det hela och springer hem en 1:a med andraplacering och dessutom ett CK! Jag var så nervös innan men det gick ju så himla bra! Hannen som blev etta i juniorklass var Gluntens Excellens som är ca 2 månader äldre och ägs av Kennel Gluntens. I bästa hanhundsklass blev båda juniorhannarna oplacerade och det var ju ingen överraskning, att tävla mot championhannar och fullvuxna snyggingar är ingen lätt match då man inte ens är 1 år!
Kritiken var mycket bra och är nu inlagd i Discos resultat!

För Älva då... ja där var det inte lika nervöst att gå in i ringen, 11 öppenklass tikar och Älva är som vanligt minstingen... Älva bedömdes först och skötte riktigt bra, men det blev en  2:a iallafall. Men jag var så himla nöjd efter Discos resultat så det gjorde inget!
Även Älvas kritik finns inlagd på hennes resultatsida!

070428 På väg till utställningen i skellefteå idag... 49 vuxna och 9 valpar anmälda, det är ju som att fara till södra Sverige och ställa ut.

Idag bär det iaf av, Disco till sin första officiella utställning och Älva satsar på rött band idag! Pälsen är i bra skick och jag hoppas att hon denna gång faller domaren i smaken! Disco ställs av min kompis Doréen och jag hoppas att det ska gå lika bra som då hon ställer andra hundar!! Men håll tummarna för oss idag där vid lunch och framåt så ska vi nog se att man kommer nöjd hem denna gång!

Uppdaterar senare ikväll resulatet...

070312 I helgen har det hänt en del...

Numero 1: Disco har lyft på benet och pinkat mot ett träd!! Wohoo vilket framsteg!! Ganska precis vid 9 månaders dagen dessutom...

Numero 2: Jag och Disco har börjat gå lydnadskurs hos en tjej här i Umeå som utbildar sig till allmänlydadsinstruktör på Hundens Hus i Stockholm. Besök gärna Therese hemsida "Vilda Tassen". Lördag morgon träffades vi första gången och det var kontakt som stod på schemat. Hon gick igenom en massa olika kontaktövnkingar både sådana som jag använder och såna som jag inte sett förut, så det var himla kul att få lära sig nå nytt! En sak som jag tyckte var allra bäst det var "trygga handen" som vi gjorde inför varje övning där hunden skulle vara lugn och trygg sittande/liggande  mellan benen när man sitter på huk. Svårt att förklara men en himla bra övning, Disco fattade direkt och blev betydligt lugnare och mer koncentrerad när vi sen gjorde övningen.

Sen löper ju Älva, idag inne på 10 dagen och Disco tycker att hon är väldigt intressant... men här blir det inga "barn" gjorda... iaf inte nu...  ;)

Jag tog fram konerna här i veckan och satte upp dom inomhus som en 1*1 meters ruta. Älva blev helt galen och bara satt och skakade och ville att jag skulle skicka henne... ett himla bra tecken om jag får säga det själv! Hon är så himla kul att träna med, alltid på G och vill göra sitt bästa. Trots att hon löper och är lite disträ när man är ute så bara man tränar då är allt lugnt!

070211 Andra gången gillt för Discos del...

Inofficiell utställning i Sikeå har vi avverkat i helgen, hela 200 hundar bedömdes under söndagen. 8 bordrar var anmälda och 7 stycken kom dit. Disco var ensam valp och tyckte golvet i industrilokalen var ganska läbbigt... Så springandet gick väl inte sådär jättebra första varvet! Men Disco ställde upp på allt och vi fick en fin kritik med Hp! I och med att Disco var själv i valpklassen blev han förståss BIR-valp också och vi väntade på att få ställa upp i BIG-finalen för grupp 3, terriers.

BIG-finalen kom och endast 3 valpar var med i ringen, 1 amstaff, 1 staff och såklart Disco då... Han skötte sig mcyket bättre och sprang på riktigt bra när han hade hundar framför sig (det vart ju helt plötsligt ganska kul i ringen). Trots Discos fina insats blev vi placerade som BIG-3 så där slutade vår dag! Kritiken kan läsas på Discos resultatsida.

En liten bild på Disco och hans första, men förhoppningsvis inte sista rosetter!!

070207 Träningen går äntligen framåt... Polletten har trillat ner för Disco, klickerträningen har verkligen gett resultat. Just nu tränar vi lite varje dag och det går hela tiden bättre och bättre!

Discos träning består av sitt, lite ligg, stanna kvar, positionen vid fot och lite gående med svängar och vändningar. Greppa apporten och hålla i den på kommando, vi har tränat både på trä- och metallapport och det funkar mycket bra alltihop. Det gäller bara komma över tröskeln med släppandet och se till att han inte släpper på en gång utan håller till jag säger till. Det är himla kul att träna med han då det enda han begär det är lite godis och för det kan han göra allt. Fortsätter det så här så kommer jag att starta han till hösten i lydnadsklass 1.

Älvas träning ligger fortfarande i lite halvvila, vi var ut till klubben i söndags och Älva fick då göra en tävlingsmässig inkallning för lydnadsklass 1 bara för att göra nå, sen tränade vi lite fritt följ en liten stund, men det går inte länge då det är snö på backen... Lilla älvan fryser så himla mycket och ändå har jag låtit sy upp ett täcke åt henne som är extra fodrat...

Var på söndagkväll på klubbens information om de nya lydnadsreglerna och det var mycket givande. Många utav de nya reglerna i klass 1-3 är mycket bra, det bygger mer på hur man lär in och det blir en mer logisk tävlingsföljd än innan då det var ganska stora hopp mellan iaf klass 2 och 3. Däremot i eliten ska det bli spännande att se hur domarna kommer att dömma det här med överdriven lek på plan mellan momenten. För egen del kommer jag att tävla precis som tidigare och peppa hunden mellan momenten, det är ju meningen att det ska vara roligt att tävla!

070111 Återigen ett tag sen uppdatering men som sagt så är det för att det inte händer så mycket! Skämt åsido nog händer det en del men mest vardagssaker som inte är så mycket att skriva om...

Julen har varit bra, jag och hundarna har spenderat 10 långa dagar i Pagla hemma hos föräldrarna. Hundarna har man bara släppt ut på gården och de har fått springa runt och leka hur mycket de vill. Vi har nämligen inte en granne på mer är 500 meter (och det är rakt genom skogen) så det är riskfritt att låta hundarna vara ute med visst fönstertittande. ;) Vi har ätit gott och haft sovmorgon varje dag! Så himla skönt att vila upp sig så att man kan komma tillbaks och vara på topp igen!

Idag har iaf Disco fått sig en genomkörare av Doréen... trimning inför den inofficiella utställningen i Sikeå som går av stapeln i mitten på februari, så tills dess hoppas vi på en färdig päls! Kolla in den korthåriga killen här till höger som efter maten slickar sig om munnen! =)

En liten huvudstudie på Disco vid 7 månaders ålder!

Jag har funderat en hel del på hur jag ska lägga träningen för 2007 och vilka mål vi ska ha. Med Älva kommer jag att satsa på LPIII i år och träna för eliten till 2008. Det känns som att vi behöver mer träning och även nu med de nya reglerna se hur det går till på tävlingsbanan. Många har ju olika tolkningar av hur man får bete sig mellan momenten i framför allt elitklass...

För Älvas del blir det också att satsa på SVCH, för det krävs 3 ettor i öppenklass viltspår vilket innefattar 600 meter spårning samt skott under spåret. Sen har vi ju Älvas akilles häl; utställning, där hade vi återigen tänkt försöka oss på att få en 1:a. Vi får se hur det går med det, men försöka ska vi!

Med Disco däremot kommer jag att gå lite saktare fram med än Älva då han är väldigt omogen och har lite svårt att fokusera längre stunder. Han är nu 7 månader och hans träning är lite smått påbörjad. Vid inlärningen har jag använt klicker, de enda delmoment vi har tränat på är sitta vid sidan fot med kontakt, lite vändningar samt lite gå fot. Det konstiga är att för Disco är det lättare att gå fot än att komma till min sida och sätta sig. Med Älva var det helt tvärsom... Det är ju det som är så spännande med ny hund, ingen är den andra lik!

Målen för Disco 2007 är iallafall att få CK på utställning, bli godkänd i anlagsklass viltspår, genomföra MH samt starta och få ett 1:a pris i lydnadsklass 1. Lydnadsdebuten sker nån gång till hösten då han mognat på sig lite och förhoppningsvis är redo att starta! Sen hade vi tänkt hälsa på grävlingen också lite i sommar, vi får se hur många gånger det blir beroende på hur mycket tid som finns över!

Läs nyheter från 2006 här!

 

            Kontakt: matte@alva-linnea.se                                                            Linnéa © 2014                                           

www.alva-linnea.se