Startsida

Senaste nytt

Kenneln

Valpar

Älva

Mixa

Matte

Resultat

Galleri

Länkar

Gästbok

 

 

 

Nytt i livet 2009

091223 Nu var det ett tag sen igen sedan sista uppdateringen... mycket har hänt sedan sist.

Igår flyttade jag och hundarna hem till Boden igen efter att ha bott i Umeå i 3,5 år. Ett nytt jobb dök upp och hemlängtan har varit stor detta år så nu tog jag chansen och fick jobbet!

Så för tillfället så bor jag hemma hos mina föräldrar i Boden, med fyra borders hemma i huset, 3 tjejer och 1 kastrerad hanne! Tessie, pappas jämthundstik, fick somna in den 10/12 efter en kortare tids sjukdom, hon skulle ha fyllt 10 år i mars 2010.
Saknaden är stor här hemma...

Nu väntar jul och nyårsfirande för oss alla! Alltid en rolig tid med mycket umgånge med släkten!

Passa bara hundarna så de inte utsätts för dessa raketer och smällare som är så hemska...

Jag, Älva och Mixa önskar alla våra vänner och bekanta en riktigt trevlig och stämnigsfull jul och nyår!

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

091010 Älva fyller år idag, hela 5 år blir min lilla prinsessa! Tänk va tiden går fort, det känns som att det var bara ett litet tag sedan då jag hämtade hem min lilla "gremling" från Boden. Älva är en mycket speciell liten dam som inte utsätter sig för något som hon inet gillar! För mat däremot kan man göra en hel del men absolut inte vad som helst, bara sådants om anstår en prinsessa! =)

Det var ju ett tag sen sista uppdateringen och det har väl hänt en hel del sedan sist...

Mixa blev för cirka en månad sen påhoppad av en annan hund på brukshundklubben och vi åkte in akut för att sy ihop hennes nedre ögonlock som rivits upp. Som tur var gick det bra med skadan men däremot så är hon numer livrädd för hundar som är nära henne... så det är en hel del träning där som behöver göras. Hon stressar upp sig och gör utfall för att försvara sig mot eventuella anfall. Otroligt tråkigt då hon redan innan detta hände var osäker på andra hundar. Men men sådant som inte får hända som ändå händer... Det är bara att göra det bästa av situationen.

Älva har startat i eliten för andra gången, denna dag spöregnade det och var pölar på planen så ni kan ju tänka er resultatet... Se hennes resultatsida! Vi bröt iallafall efter metallapporteringen som hon gillar och gick sedan av planen för att äta köttbullar! Trots allt en bra tävling!

Träningen har framskridit med båda hundarna, har kört stenhårt med rutan med båda hundarna. Och Mixa visar mycket fina resultat av träningen! Måste då bara få till så att hon kan vara bland andra hundar innan eventuella tävlingar blir aktuellt.

Älvas träning på rutan har också gått bra men det är en lång väg att gå... vi tar oss framåt men med myrsteg så det blir hårdträning hela vintern så att det ska sitta till nästa säsong!

Båda tjejerna började löpa i tisdags, så nu är Älva om inte ännu lugnare, långsammare, tröttare och mer prinsessaktiv än någonsin... Mixa däremot inegn skillnad, hon hoppar fortfarande rakt upp i luften då hon är glad (och det är typ hela tiden) och älskar mat och allt som har med träning att göra, för då får man ju godis!! =)

090716 Vi har varit på semester! Två veckor i södra ändan av landet, ja Örebro och Täby har vi besökt! I örebro lyckades Annika filma när Älva och Mixa leker, njut av ett riktigt "borderrace" som inte är lätt att fånga på bild! =)

BORDERRACE...

090701 Debuten avklarad i Eliten...

Trots värme och en matte med dåligt samvete för att vi inte fått klart alla moment så ställde vi upp och tävlade bara för att göra bort debuten i elit som jag gruvat för så länge nu. Jag valde att avstå apportering med dirigering samt rutan då dessa moment inte är färdiga ännu och jag vill inte utsätta henne för misslyckande i och med att jag inte kan hjälpa henne på plan som när vi tränar.

Jag är faktiskt ganska nöjd med vissa moment men man ser verkligen hur nedgången hon blir i värmen, på fjärren fick jag ge dubbelkommandon säkert 5-6 gånger dvs i stort sett i alla byten... Men att hon inte satte sig i dumrutan det var en överraskning då inte klarat denne varje gång vi tränat de senaste månaderna men just den dagen man ska tävla de verkar det mesta försvinna! Men till hösten då sätter vi igång tävlandet igen och nu i sommar blir det att träna så att hon är klar tills dess!

Se Älvas resultat här!

090630 Semestern har börjat!! Så skönt...

Helgen spenderades i Kiruna på besök hos Katta och Johan med deras lilla Arvid (så söt) och söndagen for vi alla på utställning i Gällivare. För Mixa gick det på samma sätt som tidigare, ytterligare en tvåa... Nu lägger vi ner utställningsverksamheten för gott. På grund av hennes tandfel och lite kohasiga bakställ så är det inte hennes grej...  

På söndagen hände det spännande grejer i Umeå, Rex genomförde MH på UBHK. Det var till och med samma beskrivare som för Ceasar så kul att se bedömningen!
Här ser du Rex MH resultat.
Tilläggas kan att det denna helg var nästan 30grader i skuggan vilket gjorde att Rex som annars älskar att busa inte tyckte det var ett dugg skoj i den värmen!

090614 Vilken helg... Dubbelsutställning i Vännäs, lördag internationell och söndag nationell.

Rex som går i unghundsklass fick en etta och placerade sig 2/2 i klassen med Hp. Där slutade dagen för honom, men gissa om jag är nöjd! Tänk att Älvakan lämna sådan fin avkomma! Nya tag inför söndagen och vilken dag det blev...

Rex fick en etta igen och vann unghundsklassen och fick dessutom CK! Sen in i Bästa hane klass och flera hanar blev bortplockade och kvar stod 5 hanhundar varav Rex var en av dom!!! Blev placerad BH-Reserv!!  
Jag är så otroligt nöjd och Rex skötte sig exemplariskt!! Tack Magnus och Katarina för att ni kunde vara med och dessutom få sådana fina resultat! Kanske några fler utställningar? =)  

Vad hände med Mixa undrar ni säkert?? 
Ja, vad hände... jo båda domarna såg att en av Mixas framtand i underkäken ligger fel och fick därför 2:a båda dagarna. I övrigt bra kritik men vad hjälper det när bettet är ojämnt.  

Kritiken för Mixa ligger på hennes resultatsida och bilder från helgen kommer! 

Vi har ju dessutom haft besök hela helgen, Katarina och Johan med deras son Arvid harkommit långväga (Kiruna) för att vara med på utställningen. Dio (Fugato´s Do Re Miro) ställdes i unghundsklass som Rex och kom att slå Rex båda dagarna och Blev dessutom BIR på söndagen!! Ett stort GRATTIS till Katta och Johan och såklart Marie som fött upp denna fina kille!! Nu saknas det bara ett CERT i Sverige för att bli champion!! Tack för trevligt sällskap och lille Arvid skulle man ju kunna äta upp, vilken liten gladskit!!

090607 Ceasar har nu genomfört mentalbeskrivning med godkänt skott (2:a) på Luleå Brukshundklubb!

Beskrivarens ord om Ceasar efter genomfört prov "helt igenom hela provet en socialt trevlig hund". Och detta stämmer verkligen, han är hur trevlig som helst men att leka med en trasa var inte hans grej såvida man inte höll igång den med kamp!! Jag var mest imponerad över hans sätt att lösa skrämmande situationer. Både med overallen som flyger upp och spökena lösta han själv situationen och gick fram och hälsade.På overallen gick han fram och nosade på den samtidigt som testledaren bad mig gå halva vägen, därav resultatet som är tidsberoende. Med spökena samma sak, trots flertalet hot då de gick mot oss såfort de vände sig om och jag släppte kopplet gick han direkt fram till ena spöket och sen var det att kolla in deras gömställen som var intressant!

En mycket trevlig dag och alltid lika spännande att se hur hundarna reagerar i nya situationer! Man såg många likheter med Älvas Mh. Kul att se att hennes trevliga temperament har nedärvts till sina avkommor.

Se Ceasars MH protokoll här!

090603 Äntligen lite värme och sol!! Antal personer på brukshundklubben har stigit radikalt, alla letar sig fram för att träna nu när gräset är grönt! Det är så trevligt att träffa allt folk och prata hund kvällarna långa!!

I år är det min tur att verkligen engagera mig i brukshundklubben, är nu med i Lydnadsgruppen, webrådet samt det nyaste även kommittéen Pr/Info! Detta samtidigt som jag håller på utbilda mig för att figga på MH och är tävlingsledare på lydnadstävlingar samt såklart tränar de egna hundarna! Man ska ju passa på när man känner att tiden och engagemanget finns!! =)

Gällande Älva så har jag nu anmält till eliten den 30 juni, det blir debut i Umeå... Så nu tränar vi stenhårt för att få till apportering med dirigering samt rutan som är våra stora aber... Det är framsteg mest helatiden, men med jämna mellanrum även baksteg... =( Nåja det är bara att fortsätta träna och hoppas på att minnesbilderna fastnar i Älvans huvud!

I helgen är det MH på Luleå BK och Ceasar (Fairymoves Analyze-This) ska beskrivas! Jag och hundarna åker upp och det ska bli så kul se hur han reagerar i de olika situationerna.

Sedan är det inte långt kvar till dubbelutställningen i Vännäs, 13-14 juni. Både Mixa och Rex (Fairymoves Anonymous-Rex) ska ställas båda dagarna! Rex är så fin så jag hoppas verkligen att domaren också tycker det! Det vore trevligt om "inte så snygga" Älva kunde leverera snyggare valpar än hon själv! Det är ju tanken med min avel att avkommorna ska vara bättre än sina föräldrar!

På torsdag blir det en tripp till Vännäs för att putsa till Rex och förbereda för utställningen, alltid lika trevligt att besöka Magnus och Katarina (husse och matte till Rex)!!   

090510 Våren är äntligen här i Umeå, vi väntar dock på att björkarna ska slå ut men lite gräs har börjat titta fram!!

Sista helgen i april var jag och hundarna på en tur upp till Piteå för att hälsa på vänner, de har precis flyttat in i sitt hus och med deras 1 årige son Isak! Så söt, en riktig buskille!

Tidigare har Mixa tyckt att barn har varit lite äckliga men efter denna helg så har hon förstått att de är ju bara små människor och de gillar vi ju skarpt! =) Hon var mest intresserad av att ta Isaksleksaker, hon inventerade hans leklåda och tog direkt från hans hand! Så roligt att se! Tack Malin, Lars och såklart lille Isak för en mycket trevlig helg!

Även denna vecka har Älva och Mixa varit hemma i Boden hos mina föräldrar då jag återigen varit ute och rest i jobbet... De är tur de stormtrivs där uppe med de övriga hundarna! De kommer igen på måndagmorgon så det skabli skönt att få hem dom igen!  

Lördagen tillbringades på Umeå Brukshundklubb där det var lydnadstävling! Jag var tävlingsledare för lydnadsklass 2. Det är så roligt att se alla duktiga ekipage, man blir som sugen själv på tävla igen... Vi får väl se när det blir tävling för Älva och Mixa...

090417 Nu är påsken förbi och tur är väl det, godis och god mat till tusen och det är ju inte alltför bra då man ska ner i vikt och inte upp... Men men nya tag med träningen både för en själv och för hundarna, det är tur det snart är vår och varmt även här uppe!!

I helgen är fullspäckat schema, lördagen går åt till en M1 utbildning och söndag ska jag hålla i tävlingsträning på brukshundsklubben kl 10.00 och efter det är det Webrådsmöte.  Jag gått med där tillsammans med 4 andra och vi ska försöka hålla lite ordning på klubbens hemsida (dess struktur iaf).

Gällande Årets Border så ser det inte ut som att jag kommer att åka ner i år. Träningen har släpat och jag känner mig inte motiverad alls... Till hösten blir det att tävla igen, förhoppningsvis med båda tjejerna!!

Min kompis från Nora har fått 9 stycken flat-valpar som ser helt bedårande ut! Föräldrarna är ena riktiga arbetshästar som dessutom är snygga också! Man blir lite sugen på byta ras igen...
Men om någon är sugen på en flat kan jag verkligen rekommendera
                                            www.kennel-indicium.se

090402 I måndags var jag iväg till Vännäs och hälsade på Rex med husse och matte! Tänk så trevliga valpköpare jag "fått"! Blev bjuden på middag och vi surrade en massa och jag passade på att trimma Rex.  Sen vart det dessutom bestämt att Rex ska få gå på utställning i sommar, dubbeln i Vännäs såklart! Nedan en bild på Rex, nu hela 15 månader! 

 
Fairymoves Anonymous-Rex, 15 månader

Saknar Älva och Mixa men snart kommer de hem, bara 1,5 vecka kvar... Men jag får ju träffa dom redan på skärtorsdag sen åker de ju hem på måndagen med mig!!  

090314 Nu var det ett bra tag sedan senaste uppdateringen...

Jag har köpt lägenhet och renoverat och sedan flyttat in i den, denna helg är det utstädning av den gamla lägenheten. Verkligen ingen rolig syssla men det måste göras! Hundarna har åkt upp till Boden till mamma och pappa så det är alldeles tyst här hemma... Det är tur de bara ska vara där denna månad då jag är ute och reser en massa och då är det bra att de kan ställa upp med hundvakt istället för att behöva sätta dem på hundpensionat... 

I Boden har det hänt lite grejer... Ceasar har blivit kastrerad, detta på grund av problem med ständig revirmarkering inomhus så har vi beslutat att Ceasar inte behöver sina kulor...
På grund av sin sjukdom, allergi, så kommer han ej att ställas ut eller användas till avel.

Mixa är snart 9 månader och är nu i samma storlek som Älva, så nu har jag två små tikar! Största skillnaden på de två är att Mixa har en bra benstomme till skillnad från Älva...
I dagsläget ligger träningen på lågvarv och jag försöker bara nu att förstärka fotpositionen. Det funkar riktigt bra! Hon har en bra grundposition och försöker hela tiden göra rätt!! 

Älvas elitträning går supertrögt...och nu tappar vi en månads träning då hon är i Boden... Känns verkligen långt borta att kunna starta elit på Årets Border i mitten på maj. Vi får väl se vad som händer. Har inte bestämt mig om jag ska starta Mixa i novisklass eller i klass 1. Vi får se hur träningen går.    

090202 Nu kommer lite bilder sedan jul dåvi var hemma i Boden i 2,5 vecka!

Mixa och Älva i snönute och leker!

Ceasar har blivit stora killen, hela 1 år gamla har de små ur A-kullen blivit!
På sidan ser man spår av rakningen från pricktestet som utfördes i november.

Alice och Ceasar i sin sprillans nya julklapp från gammelmatte (jag alltså!). Alice älskade den från första början, intog den och sedan fick bara Ceasar sova med henne i den!

090122 Helgen som gick spenderade jag och hundarna ute i bushen skulle man nog kunna säga... ca 9 mil inåt landet där vi sov över hos Jeanette, Erik och såklart de tre hundarna. Helgen fördrevs med en massa promenerande, god mat och såklart se skidåkning på tv! Hundarna fungerar så bra ihop trots att det är 5 tikar i varierande åldrar, 7mån, 1år, 3år, 4,5år och en på snart 5år. Jeanette har en så himla fin blogg där det ligger ute bilder från helgen (de få som togs), http://studsa.dirgis.be/#home

I helgen ska jag lägga upp mina bilder både på Mixa, valparna (som nu är 1år) samt från helgen!

Mixa är stora tjejen nuoch har vuxit i stort sett klart, väger ca 6,5 kilo och är ca 31cm hög. Jämfört med Älva är hon en kraftig tjej, jämfört med övriga borderterrierrasen så är hon normalbyggd!! Det säger mer om Älva än det gör om Mixa... =) Har utvecklats riktigt bra och jag är så himla nöjd med henne!  

090104 Oj, ett nytt år har det blivit och det var ett tag sedan sen den sista uppdateringen... Ska bättra mig under 2009 med uppdateringar(ett av nyårslöftena kanske)

Tänkte att jag skulle ge mig på en summering av 2008 iallafall!

2008 har varit ett år fullt av händelse inte alla bra men förhoppningsvis lärorika. I början på året fick jag se Älvas valpar växa upp och utvecklas till idag 1 åriga hundar! Det har varit mycket spännande att se deras olika temperament och egenskaper.

Rex bor i Vännäs och är mycket lycklig där han är, planen för honom är att prova på viltspår för att förhoppningsvis få vara med på husses jakt! Både Alice oxh Ceasar bor hos mina föräldrar i Boden tillsammans med deras idag 9-åriga jämthundstik, Tessie. Tyvärr har Ceasar diagnosticerats med allergi mot inomhusallergener genom pricktestoch han ska få vaccin mot detta och jag hoppas att han genom detta ska kunna må bra och leva ett bra liv! Alice är en glad skit som älskar att ligga i famnen på rygg och bara bli kliad, gör allt för uppmärksamhet. Lydnadsträningen med de båda går sakta framåt då tiden inte räcker till (precis som för många andra)!.

Disco fick flytta tillbaka till Finland i mars och det var en upplevelse som inte är att rekommendera, det är otroligt tungt att ta ett sådant beslut men jag var tvungen att se till mina ambitioner och möjligheter att ha en sjuk hund. Men jag hoppas att Disco, eller Isku som han kallas nu, lever ett gott och härligt liv och får utlopp för den energi han har!

Tyvärr så verkar inte ärlighet angående sjukdomar uppskattas av övriga inom rasen och det tycker jag är otroligt tråkigt. Mitt misstag var att para med honom och det får jag stå för idag, ingen annan. En av valparna har som sagt allergi och även de två andra har haft problem med öron och ögon... Men som jag sa tidigare så lär man av sina misstag! Och i detta fall fick jag även lära mig hur snabbt vindar kan vända då det gäller vänskap.

På tävlingsfronten hardet varit mycket lugnt, i och medatt jag tränat för eliten men inte känt mig riktigt klar för att tävla har det inte blivit av, men 2009... Jag och Älva gjorde en tävling 2008 och det var på Årets Border, klubbmästerskap i Lydnad! Och med vilket resultat, 275 poäng i lydnadsklass 3 och därmed vart vi KLUBBMÄSTARE även 2008 i BTS!!! Älva vart dessutom 4:e Lydnadsterrier på 2007 års resultat.

Mixa kom in i familjen den 19:e augusti 2008 som ett litet energiknippe, men vilken samarbetsvilja... Jag tror att hon har potential att bli ännu bättre än Älva på lydnadsplan! Hon är idag 6 månader och väger 5,6 kilo, har precis börjat löpa och ser ut att bli riktigt snygg (bilder kommer sen...) 

Slutet av 2008 har varit mycket lugnt, träningen har legat på lågvarv med båda hundarna och vi har fokuserat på motionsdelen då matte behöver en hel del... Så det har blivit skogspromenader, vanliga promenader samt en massa bus och lek ute med hundarna!

På nyårsafton var vi i Boden med alla 5 hundar,det gick hur bra som helst, som tur är bor mina föräldrar ute i skogen där det inte skuts så mycket raketer men det var en del på nyårsdagen dock... Det gick väldigt bra för alla bordrar, Tessie är dock skotträdd sedan länge tillbaka. Där får man bara försöka se till att hon inte jagar uppde övriga i flocken.

Nåja,det var en kort sammanfattning av vad som hänt under 2008, nästa nyhet blir för 2009!!

 

Läs nyheter från 2008 här!

Läs nyheter från 2007 här!

Läs nyheter från 2006 här!

 

            Kontakt: matte@alva-linnea.se                                                            Linnéa © 2014                                            

www.alva-linnea.se